A méhek hasznos rovarok. Megporozzák a haszonnövényeinket, ezzel közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy étel legyen az asztalunkon, és élet legyen a bolygónkon. Teszik ezt ingyen, mintegy mellékszolgáltatásként, cserébe a nektárért. Áldozatos munkájukkal azonban nem csak szolgáltatnak, különféle termékeket is előállítanak, az ember nagy örömére. Kíváncsi vagy, milyen csodálatos dolgokat kapunk tőlük? Olvass tovább, hogy megtud!

méz méhek méhviasz virágpor propolisz méhpempő méhlárva beporzás méhméreg méhanyuci méz érdekesség érdekességek érdekes
Repcevirágrot látogató méh

1. Természetes édesítő: A MÉZ. Az első, és magától értetődő dolog a méz. Ez az első, ami a méhekről mindenkinek az eszébe jut. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy hazánkban több mint 800 növényfajt látogatnak a méhek, nektár illetve virágporgyűjtés céljából. Persze tiszta fajtamézet nem lehet mindegyikből előállítani. Nagyjából 18-20 féle különböző mézet tudnak a méhészek termeltetni hazánkban a kis zümmögő rovarokkal. A mézről további 9+1 érdekességet itt találsz.

2. Fénylő csoda: A VIASZ. A viaszt a házi méhek nem gyűjtik, hanem a viaszmirigyük választja ki. Ma már műviaszból, paraffinból készül a legtöbb gyertya, ezzel szemben a méhviasz egy rendkívül értékes nyersanyag. Az eredeti méhviasz gyertyák lényegesen drágábbak, de az illatuk mennyei. Az aromaterápiában előszeretettel használják, valamint legnagyobb felhasználóinak egyike a kozmetikai ipar.

3. Kis energiabogyók: A VIRÁGPOR. A virágzó növények pollennel szaporodnak. A porzó a virág hímivarszerve. Amikor a tetején lévő portok kinyílik, a méhek hozzájutnak a pollenszemekhez, ezt begyűjtik, s a lábukra csomózva hazaszállítják. A következő nemzedék felneveléséhez ugyanis elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű virágpor. A méhész úgy gyűjti be kis munkásaitól ezeket az energiabogyókat, hogy a kaptár kijárónyílására egy apró lyukú virágporszedőt helyez. Ahogy a méhek átbújnak a lyukakon, a virágpor ledörzsölődik és egy gyűjtő dobozba hullik a lábukról. Minden virágpor teljesen egyedi, csak az adott fajtára jellemző, színük a sárgától a piroson és a lilán át egészen a feketéig terjedhet. Összetételére jellemző, hogy rengeteg aminosavat, számtalan vitamint és ásványi anyagot mutattak ki benne. Megtalálható benne a B6, C, D vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink. Igazi kis energiabogyó. Azonban az arra érzékeny embertársainknál a virágpor allergiás reakciókat válthat ki.

méz méhek méhviasz virágpor propolisz méhpempő méhlárva beporzás méhméreg méhanyuci méz érdekesség érdekességek érdekes
Virágporcsomók a méhek lábain

4. Királynői étek: A MÉHPEMPŐ. Míg a dolgozó méhek csak fejlődésük elején kapnak belőle, addig a méhkirálynő egész életében ezt a királyi eledelt kapja. Míg udvartartása csupán 1,5 hónapot tölt el az élők soraiban, addig ő akár 5 évig is élhet, a méhpempőnek köszönhetően, ami számára az „örök ifjúság forrása”. (Ha ezt időben tudta volna Hófehérke gonosz mostohája!) A szépségipar is előszeretettel hasznosítja.

5. Univerzális anyag: A PROPOLISZ. A méhek gyűjtik különböző fák rügyeiről, gyantás váladékukból. Építésre is használják, például ha túl nagynak ítélik meg a bejáratot, ezzel tudják leszűkíteni. Leginkább azonban a kaptárat fertőtlenítik vele. A méhlakba, a keretek tetejére a méhész speciális rácsot helyez, amivel azt a hatást kelti, mintha apró lyukak lennének a mennyezeten. Ezt a méhek ösztönösen elkezdik betömni, majd ha ezzel elkészültek, a rács kiemelése után begyűjthető a propolisz. Melegben ragadós, nyúlós anyag, hidegben vagy lefagyasztva azonban porrá őrölhető. Gyógyszertári alkohollal kezelve tinktúra készíthető belőle. A méhek még börtöncellát is építenek belőle, itt megtudhatod, miért.

6. Terápiás szer: A MÉHMÉREG. Bizony, bizony, ezt is hasznosítja az ember. Leleményességünk határtalan. Kinyerése igen munkaigényes feladat, elektromos csapdákkal történik. Röviden, ha egy méh hozzáér, ez ingerli, így szúrni próbál, s a kihelyezett üveglapon kicsapódik a méreg. A méh nem pusztul el, s egy kis mennyiségben a méreg begyűjthető. A méhméreggel különböző kezeléseket végeznek, de krém készítéséhez is használják, melyeket ízületi, reumás panaszok és gyulladások kezelésére kínálnak a boltokban. Azonban a méhméreggel nagyon vigyázni kell, mert az arra érzékenyeknél akár sokkreakcióval járó allergiás tüneteket is okozhat.

7. Fehérjebomba: A LÁRVÁK. Kis zsírtartalmú, fehérjében gazdag. Nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket. Teljesen természetes és Kínában, Japánban, Thaiföldön fogyasztják is. Bizarr, ugye? Hazánkban nem dívik a szöcske vagy épp a lárvafogyasztás. Mondhatjuk, hogy gusztustalan, míg máshol természetes. Egy dologban egyetérthetünk, hogy érdekes elgondolás.

+1. Élet a Földön!  Az élelmiszernövényeink 30-40%-a rovarbeporzású. Ha a méhek kihalnának, akkor a növények beporzásának elmaradása komoly gondokat okozna. Beporzás nélkül ugyanis nem teremnének, a termés pedig a mi élelmiszerünk alapja. Élelmiszer nélkül pedig az emberiség súlyos kihívásokkal szembesülne. Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt innen tudsz letölteni.

Ha tetszett kövess minket a Facebook oldalunkon is!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

Ha teszett, akkor ez is érdekelhet:

Mézfogyasztók 6 típusa - Te melyikbe tartozol?

Legyen saját méhészed!

A méhészéti termékek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, ezért használatuk előtt konzultáljunk orvosunkkal, allergológussal!