A méhek hasznos rovarok. Megporozzák a haszonnövényeinket, ezzel közvetve hozzájárulnak ahhoz, hogy étel legyen az asztalunkon, és élet legyen a bolygónkon. Teszik ezt ingyen, mintegy mellékszolgáltatásként, cserébe a nektárért. Áldozatos munkájukkal azonban nem csak szolgáltatnak, különféle termékeket is előállítanak, az ember nagy örömére. Kíváncsi vagy, milyen csodálatos dolgokat kapunk tőlük? Olvass tovább, hogy megtud!
1. Természetes édesítő: A MÉZ. Az első, és magától értetődő dolog a méz. Ez az első, ami a méhekről mindenkinek az eszébe jut. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy hazánkban több mint 800 növényfajt látogatnak a méhek, nektár illetve virágporgyűjtés céljából. Persze tiszta fajtamézet nem lehet mindegyikből előállítani. Nagyjából 18-20 féle különböző mézet tudnak a méhészek termeltetni hazánkban a kis zümmögő rovarokkal. A mézről további 9+1 érdekességet itt találsz.
2. Fénylő csoda: A VIASZ. A viaszt a házi méhek nem gyűjtik, hanem a viaszmirigyük választja ki. Ma már műviaszból, paraffinból készül a legtöbb gyertya, ezzel szemben a méhviasz egy rendkívül értékes nyersanyag. Az eredeti méhviasz gyertyák lényegesen drágábbak, de az illatuk mennyei. Az aromaterápiában előszeretettel használják, valamint legnagyobb felhasználóinak egyike a kozmetikai ipar.
3. Kis energiabogyók: A VIRÁGPOR. A virágzó növények pollennel szaporodnak. A porzó a virág hímivarszerve. Amikor a tetején lévő portok kinyílik, a méhek hozzájutnak a pollenszemekhez, ezt begyűjtik, s a lábukra csomózva hazaszállítják. A következő nemzedék felneveléséhez ugyanis elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű virágpor. A méhész úgy gyűjti be kis munkásaitól ezeket az energiabogyókat, hogy a kaptár kijárónyílására egy apró lyukú virágporszedőt helyez. Ahogy a méhek átbújnak a lyukakon, a virágpor ledörzsölődik és egy gyűjtő dobozba hullik a lábukról. Minden virágpor teljesen egyedi, csak az adott fajtára jellemző, színük a sárgától a piroson és a lilán át egészen a feketéig terjedhet. Összetételére jellemző, hogy rengeteg aminosavat, számtalan vitamint és ásványi anyagot mutattak ki benne. Megtalálható benne a B6, C, D vitamin, valamint olyan ásványi anyagok, mint a kálium, kalcium, magnézium, foszfor, cink. Igazi kis energiabogyó. Azonban az arra érzékeny embertársainknál a virágpor allergiás reakciókat válthat ki.
4. Királynői étek: A MÉHPEMPŐ. Míg a dolgozó méhek csak fejlődésük elején kapnak belőle, addig a méhkirálynő egész életében ezt a királyi eledelt kapja. Míg udvartartása csupán 1,5 hónapot tölt el az élők soraiban, addig ő akár 5 évig is élhet, a méhpempőnek köszönhetően, ami számára az „örök ifjúság forrása”. (Ha ezt időben tudta volna Hófehérke gonosz mostohája!) A szépségipar is előszeretettel hasznosítja.
5. Univerzális anyag: A PROPOLISZ. A méhek gyűjtik különböző fák rügyeiről, gyantás váladékukból. Építésre is használják, például ha túl nagynak ítélik meg a bejáratot, ezzel tudják leszűkíteni. Leginkább azonban a kaptárat fertőtlenítik vele. A méhlakba, a keretek tetejére a méhész speciális rácsot helyez, amivel azt a hatást kelti, mintha apró lyukak lennének a mennyezeten. Ezt a méhek ösztönösen elkezdik betömni, majd ha ezzel elkészültek, a rács kiemelése után begyűjthető a propolisz. Melegben ragadós, nyúlós anyag, hidegben vagy lefagyasztva azonban porrá őrölhető. Gyógyszertári alkohollal kezelve tinktúra készíthető belőle. A méhek még börtöncellát is építenek belőle, itt megtudhatod, miért.
6. Terápiás szer: A MÉHMÉREG. Bizony, bizony, ezt is hasznosítja az ember. Leleményességünk határtalan. Kinyerése igen munkaigényes feladat, elektromos csapdákkal történik. Röviden, ha egy méh hozzáér, ez ingerli, így szúrni próbál, s a kihelyezett üveglapon kicsapódik a méreg. A méh nem pusztul el, s egy kis mennyiségben a méreg begyűjthető. A méhméreggel különböző kezeléseket végeznek, de krém készítéséhez is használják, melyeket ízületi, reumás panaszok és gyulladások kezelésére kínálnak a boltokban. Azonban a méhméreggel nagyon vigyázni kell, mert az arra érzékenyeknél akár sokkreakcióval járó allergiás tüneteket is okozhat.
7. Fehérjebomba: A LÁRVÁK. Kis zsírtartalmú, fehérjében gazdag. Nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezéket. Teljesen természetes és Kínában, Japánban, Thaiföldön fogyasztják is. Bizarr, ugye? Hazánkban nem dívik a szöcske vagy épp a lárvafogyasztás. Mondhatjuk, hogy gusztustalan, míg máshol természetes. Egy dologban egyetérthetünk, hogy érdekes elgondolás.
+1. Élet a Földön! Az élelmiszernövényeink 30-40%-a rovarbeporzású. Ha a méhek kihalnának, akkor a növények beporzásának elmaradása komoly gondokat okozna. Beporzás nélkül ugyanis nem teremnének, a termés pedig a mi élelmiszerünk alapja. Élelmiszer nélkül pedig az emberiség súlyos kihívásokkal szembesülne. Egy ezzel kapcsolatos tanulmányt innen tudsz letölteni.
Ha tetszett kövess minket a Facebook oldalunkon is!
Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!
Ha teszett, akkor ez is érdekelhet:
Mézfogyasztók 6 típusa - Te melyikbe tartozol?
A méhészéti termékek az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthatnak ki, ezért használatuk előtt konzultáljunk orvosunkkal, allergológussal!