Csíp, éget és kínoz. Alhasi fájdalom, szinte folyamatos vizelési inger. A nők életük folyamán legalább egyszer átélik a felfázás kellemetlen tüneteit. És ők még szerencsések. Sokan ugyanis rendszeresen szenvednek, vissza-visszatér a panasz, őrült körforgás. A természet azonban megoldást nyújtó kincseket rejt nekünk.

felfázás gyakori vizelés tőzegáfonya medveszőlőlevél cickafarkfű aranyvessző propolisz méz propoliszos méz propolisz tinktúra egészség méhanyuci gyógynövények

Baktériumok okozzák a bajt. Ilyenkor a legtöbben kínlódnak pár napig, majd mikor már nem bírják a fájdalmat, orvoshoz rohannak. Laborvizsgálat következik, majd jön a jól bevált antibiotikum. A felfázás név ugyanis csak a köznyelvben létezik. Sokan azt gondolják, hogy a hideg okozza, de ez nem igaz. Valójában hólyaghurutról beszélünk, amit baktériumok idéznek elő.

Bár férfiaknál is előfordul, a nőknél gyakoribb. Ennek oka, hogy a szebbik nemnek más az anatómiai felépítése. A húgycső rövidebb, így a bacik is könnyebben eljutnak a húgyhólyagba, és ott szaporodásnak indulnak. Na de nézzük, milyen fegyvert vethetünk be ellenük az egészségünkért vívott háborúban!

Fegyver 1. Medveszőlőlevél

Gyógyszertárakban kapható tabletta formájában, vény nélkül. Kifejezetten enyhe húgyuti fertőzések kezelésére szolgál. A leghatásosabb akkor lesz, ha már a tünetek első megjelenésekor elkezdjük szedni. Vizelethajtó hatású, ami jól jön a „támadók” leküzdésében. Nem árt tudni, hogy bár a fájdalom miatt kellemetlen az állandó mosdólátogatás, de ez mégis fontos a sikerhez. Ugyanis a pangó vizeletben testünk nemkívánatos vendégei előszeretettel szaporodnak, és még nagyobb galibát okoznak. Medveszőlőlevelet tea formájában is kaphatunk, bár huzamosabb alkalmazása ennek is kerülendő, akárcsak a tablettának.

Fegyver 2. Tőzegáfonya

Szintén gyógyszertárakban, bioboltokban kapható, vény nélkül. Tabletta formában 2 db az ajánlott belőle naponta. Mivel ez egy étrend kiegészítő készítmény, érdemes már ősszel elkezdeni a szedését és egészen tavaszig ezt folytatni. Nem árt felkészíteni a szervezetünket a hidegebb időszakra. A tőzegáfonyát ezért érdemes megelőző, immunrendszer erősítő céllal alkalmazni. Hatásossága abban rejlik, hogy megakadályozza a baktériumok tapadását a húgyuti rendszer falának sejtjeihez. Egy Kanadában végzett kutatás kimutatta, hogy a tőzegáfonya bizonyos baktériumok mozgékonyságát csökkenti, ami hátrányosan befolyásolja a bacik fertőzőképességét. A tanulmány ide kattintva olvasható angolul. Ha valaki idegenkedik a tablettaformától, vásárolhat tőzegáfonya szirupot is. Ez nem csak hatásos, de finom is.

felfázás gyakori vizelés tőzegáfonya medveszőlőlevél cickafarkfű aranyvessző propolisz méz propoliszos méz propolisz tinktúra egészség méhanyuci gyógynövények

Fegyver 3. Cickafarkfű

Mivel sok folyadékot kell inni felfázás esetén, a legjobb, ha ennek egy részét gyógyteaként vesszük magunkhoz. A cickafarkot a „nők doktoraként” is emlegetik, görcsoldó hatásával menstruációs időszakban is segítség lehet. Kedvezően hat a női medence szerveire, csökkenti a gyulladást, jótékonyan hat a veseműködésre. A teát ízesítheted fahéjjal, hogy még finomabb legyen. Itt találsz hozzá receptet.

Fegyver 4. Aranyvessző

A népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazzák vese-, hólyagproblémák kezelésére. Vizelethajtó hatású, így bátran vessük be ezt a teát is, ha felfáztunk. A gyógyszertárakban aranyvessző tartalmú tőzegáfonya szirupot is kaphatunk. Két legyet, egy csapásra!

felfázás gyakori vizelés tőzegáfonya medveszőlőlevél cickafarkfű aranyvessző propolisz méz propoliszos méz propolisz tinktúra egészség méhanyuci gyógynövények

Fegyver 5 : Propolisz

Érdemes kilátogatni a piacra, hiszen a legjobb módszer a propolisz beszerzésére, ha keresünk egy méhészt. Propoliszos méz és tinktúra formájában kapható. A propolisz a méhek igazi csodaszere, nem hiába emlegetik sokan „természetes antibiotikumként”. A méhek is használják fertőtlenítésre, így mi is próbáljuk ki bátran. Bővebben itt olvashatsz a propoliszról. Ha felfáztál, napi 3 x 20 cseppet is bevehetsz a tinktúrából, de vigyázz, mert alkoholt tartalmaz. Mindenképp győződj meg arról, hogy nem vagy allergiás rá, mielőtt intenzívebben kezded használni.  A propolisz virágport is tartalmaz. Propoliszos mézből is kanalazz napi háromszor. Egyes források szerint pajzsmirigy túlműködés esetén tilos propoliszt fogyasztani.

felfázás gyakori vizelés tőzegáfonya medveszőlőlevél cickafarkfű aranyvessző propolisz méz propoliszos méz propolisz tinktúra egészség méhanyuci gyógynövények

TIPP: Az első tünetek megjelenésekor próbáljuk ki a fenti gyógynövényeket és a propoliszt. Ha mindenképp ki kell mozdulni otthonról, öltözzünk melegen. Mosakodjunk gyakrabban, az állandó mosdólátogatás miatt. Érdemes inkább langyos vízbe mártózni, kerüljük a nagyon forró vizet. Kamillás ülőfürdőt is vehetünk.

A fent leírtak nem mindenkinél hatnak egyformán és a fenti tippek alkalmazása nem helyettesíti az orvosi diagnózist, és az orvos által elrendelt kezelést. A propolisz alkalmazásáról kérjük ki orvosunk véleményét, mert nem mindenkinél javasolható annak fogyasztása.

Látogass el Facebook oldalunkra!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

További érdekességek:

Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről

7+1 szuper dolog, ami nem lenne a méhek nélkül