A méz a természet ajándéka. A természet alapanyagot szolgáltat a méheknek, amit ők egyszerűen, ösztönösen „tartósítanak”. Begyűjtik, saját anyagaikat hozzáteszik, és titkos, utánozhatatlan recept szerint átalakítják. Fáradhatatlanul folyik a munka a kaptárban, melynek eredménye a világ egyik legtermészetesebb, legegészségesebb édesítője. Na de hogyan találják meg a csöppnyi rovarok az alapanyagokat?

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

A méhek vegetáriánusok. Míg a darazsak a kerti asztalon hagyott kolbászba is belekóstolnak, a méheket ez nemigen csábítja. Ők az édességre buknak. Virágnektár, mézharmat, virágpor. Leginkább ezt keresik a természetben. Kincset érő alapanyagok ezek. Felderítő méhek indulnak útnak, s mint a háziasszony a bevásárlásból, „teli szatyorral” érkeznek haza. Mondjuk inkább úgy, hogy teli mézgyomorral és virágporcsomós lábbal.

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

A tánc az életük. Mézbegyűjtő kaptárlakóink úgy megörülnek a zsákmánynak, hogy hazaérve örömtáncot lejtenek. Hol lassabban, hol gyorsabban sétálgatnak a táncparketten (nevezetesen a lépen), s pici farukat rázzák jobbra, balra. A buliból a többi lány sem akar kimaradni, így beszáll a táncba. Lassan átveszik a táncparkett (első) „ördögének” mozdulatsorát, s ebből megtanulják, merre kell röpülniük, hogy a virágtengerhez érjenek. Bizony, a méhek eltáncolják egymásnak a „virágpiac” helyét.

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

Egy bolond százat csinál, szokták mondani. Így van ez a méheknél is. Beindul ugyanis a „nektárgyűjtő buli”. Egyre több méh táncol, s egyre több indul útnak. A nektár csak úgy özönlik a házba, ha bőségesen akad virág a természet adta „vegetáriánus piacon”.

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

Szezon van. Igazi fesztiválszezon. A kaptárlakók nem unatkoznak. Sokasodnak a táncolók, s épülnek a lépek. A begyűlő méznek hely kell, így bővítik a lakást. A méhanya is felveszi a ritmust. Jön a sok utód, elvégre bőség van. Öröm ez az időszak méheknek és méhésznek egyaránt.

A méhek érlelik a nektárt. Saját anyagaikat hozzáadják, a lépekben szétterítik a beérkező „anyagot”, majd szellőztetnek. Kicsiny szárnyukat rebegtetve elpárologtatják a nedvességet a híg mézből. Besűrítik. Amikor már kellően „érett”, viaszlappal fedik le a sejtet. Ez jelzi a méhésznek, hogy a méz elkészült.

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

Ezt követi a mézelvétel. A méhészek a méz egy részét a méheknél hagyják, a másik részét pedig elszedik. Kiemelik a lépeket a kaptárból, felvillázzák a viaszlappal fedett sejteket, majd kipergetik a mézet. Ezt egy szűrőn átengedik, hogy a kis viaszmorzsák fennakadjanak, és már mehet is az üvegbe az aranyló csoda. Ettől lesz a méz olyan természetes.

méz méhanyuci méz érdekesség méhtánc mézkészítés érdekességek érdekesség

Eredeti formában kerül az asztalunkra. Úgy ahogy azt a méhek elkészítették. Nincs finomítás, átdolgozás, hozzáadás. Egyenesen a kaptárból, egyenesen az asztalunkra, hogy egészségesen édesíthessük az ételeinket a természet ajándékával.

Kövess minket Facebookon!

További érdekességek:

Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről

7+1 szuper dolog, ami nem lenne a méhek nélkül

Itt egy férjfogó, potencianövelő cucc! - Meghökkentő hiedelmek