Miért legyen mindig minden hagyományos és megszokott? Válogathatunk a kínálatban, hiszen a választék nagy. Mindenkinek más az ízlése, kinek a pap, kinek a papné, szokták ugye mondani. Itt azonban a siker garantált, biztosra vehető a repeta. Szóval, ha elég bátrak vagyunk, lépjünk a tettek mezejére és próbáljuk ki. Ezek hárman elválaszthatatlanok, és igazi ízélményt nyújtanak: méz, fokhagyma, édesburgonya. Ebből a "hármas házasságból" igen finom vacsora kerekedhet. :-)
Az édesburgonya igazi különlegesség és még egészséges is. Nem csak vegetáriánusoknak ajánlott. Laktat. Kitűnően harmonizál a fokhagymával és a mézzel. Diétázók kedvence. Ha unod már a megszokott ízeket és meg akarod lepni a családot, akkor próbáld ki ezt. Ugye milyen jól néz ki?
Igazi kis csodagumó. Az édesburgonyát érdemes beépíteni az étrendünkbe. Gazdag káliumban valamint C, D és B6 vitaminokban. Rostban gazdag, kiváló béta-karotin forrás, mindemellett magas a mangántartalma is. Igazi energiabomba, fogyókúrázok is előszeretettel fogyasztják és még finom is.
Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről
9+1 dolog, amit nem tudtál, de tudni szeretnél a mézről
Gyorsan elkészülünk a vacsorával. A fokhagyma és egy kevés méz rendkívül finommá varázsolja ezt a batátának is nevezett különleges gumót, nem kell sokat bajlódni az elkészítésével. Nézzük tehát, mire lesz szükségünk!
Bevásárló lista
- 1 nagy (vagy 2 közepes darab) édesburgonya
- 2-3 evőkanál. napraforgóolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál méz
- Fűszerek (só, ételízesítő, bors, majoránna, fokhagyma granulátum, kömény, petrezselyemzöld, egy kevés rozmaring)
- Zöldségek (paradicsom, paprika, uborka, jégsaláta, lila és vöröshagyma)
- Az öntethez 1 nagy pohár natúr joghurt és tzatziki salátaöntet fűszerkeverék
Elkészítés
- Előkészítjük a hozzávalókat.
- Az édesburgonyát meghámozzuk, csíkokra vágjuk.
- Egy tálba tesszük, meglocsoljuk az olajjal, rászórjuk a fűszereket ízlés szerint. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és rácsorgatjuk a mézet
- Jól összeforgatjuk az egészet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 200 fokon nagyjából 30-40 perc alatt puhára sütjük.
- A salátaöntet fűszerkeveréket összekeverjük a joghurttal, és az édesburgonyához, valamint a felszeletelt zöldségekhez tálaljuk.
Tipp1: Lehetőleg termelői piacon vásárolj hozzávalókat. Bár paradicsomot, paprikát a téli időszakban itt nem kapsz, egy kis mézért érdemes kilátogatni még ilyenkor is, hogy miért, azt ide kattintva olvashatod.
Tipp2: a fűszerek tetszés és ízlés szerint módosíthatóak, a fő a fokhagyma és a méz, az mindenképp legyen benne.
Tipp3: Használhatunk olivaolajat is, ha még egészségesebben akarjuk elkészíteni.
Tipp4: Próbáljuk ki más ízű öntettel is
Tipp5: Serpenyőben piríthatunk hozzá apróra vágott csirkemellet, kizárólag ételízesítővel megszórva, így „gyros-tál” jellegű ételt készíthetünk. Húsimádóknak ajánlott verzió.
Tipp 6: Ha jól laktunk, levezetésképp igyunk egy különleges, fahéjas teát. Nézd meg ITT, hogyan készítsd. Egészségedre!
Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!
Ezeket is érdemes elolvasnod!
7+1 szuper dolog, ami nem lenne a méhek nélkül
Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről
Csodaszer? - 3+2 titok a propoliszról