Mikortól adható a gyereknek? Kristályos vagy folyékony legyen? És ha egyszer folyik, akkor híg vagy sűrű? Mindenki szeretne jó minőségű, valódi ételeket az asztalára. Ehhez azonban nem árt, ha jobban megismerjük a mézet is. Számos tévhit kering róla, itt az ideje, hogy leleplezzük ezeket.

méz méhanyuci tévhitek baba egészség tea hamis méz kristályos méz

1. tévhit: Mindenki eheti. Ez nem igaz, hiszen egy éves kor alatt egyáltalán nem ajánlott a mézfogyasztás!  Egy éves kor alatt még nem elég fejlett az immunrendszer a mézhez, ezért ne add a babának! Feltétlen kérdezzük meg a védőnőt is a témáról. A gyermekkorban megelőzhető betegségekről és a méz kapcsolatáról is a bejegyzés legvégén találsz egy linket. További fogyasztási akadály lehet még az allergia. Például a méz és a propolisz is tartalmaz virágport, ami allergiás reakciót okozhat az arra érzékenyeknél.

2. tévhit: A jó méz sosem kristályosodik, csak a folyékony méz a jó. A méz kristályosodása (szép magyaros szakszóval: ikrásodása) természetes folyamat, nem pedig minőségi hiba. A méz többféle összetevőből áll, viszont 2 fő alkotórésze a gyümölcscukor és a szőlőcukor. Ezek aránya fajtamézenként változik. Az a méz hajlamos a kristályosodásra, amelyiknek magas a szőlőcukortartalma. Ilyen például a repceméz vagy a napraforgóméz. Amelyikben viszont a gyümölcscukor dominál, az sokáig folyékony marad, akár évekig is. A repce és a napraforgó méz akár egy-négy hét alatt is képes bekristályosodni.

méz méhanyuci tévhitek baba egészség tea hamis méz kristályos méz
Hófehér repceméz és sárga napraforgóméz

3. tévhit: A méhészek cukrozzák a mézet. Ez nem igaz. A méhészek nem cukrozzák a mézet. Ez a tévhit a méz kristályosodásán alapul, amiről sokan nem tudják, hogy természetes folyamat (lásd: 2. tévhit). A méhészeknek nem érdekük a fogyasztók bizalmát elveszteni. Amikor nem közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik a mézet, hanem a feldolgozóknak, akkor a felvásárló mintát vesz az átadott áruból. A mintát pedig laborban vizsgáltatják.

4. tévhit: Csak nektárból készülhet méz. A méhek nektárt gyűjtenek, és ebből mézet készítenek. De emellett begyűjtenek más édes nedűket is, amit a növényeken találnak. A levéltetvek által hátrahagyott ragacsos folyadékot is összeszedik, és mézharmatmézet készítenek belőle.

5.tévhit: Csak étkezési célra használjuk. Esszük, mert édes, mert finom és egészséges. De emellett szépítőszerként sem utolsó. Ki ne hallott volna Kleopátra híres tejes-mézes fürdőjéről, amiben minden nap megmártózott. Ennek tulajdonították messze földön híres szépségét. A kozmetikai iparban mézes szappanokat, balzsamokat, testápolókat is készítenek, de számos házi recept is ismert, így saját magunk is készíthetünk mézes kozmetikumokat próbaképp.

6. tévhit: Ha híg a méz, akkor biztosan hamis. Sajnos a méz híg voltából önmagában nem lehet megállapítani, hogy hamis-e. Ennek oka, hogy a sűrűsége függ a tárolási hőmérséklettől is. Próbáljuk ki, hogy egy üveg folyékony akácmézet a hűtőbe teszünk. Kis idő elteltével szép sűrű lesz, mondhatnánk „vastag a méz”. Szépen körülöleli a kanalat és csak lassan csöpög le róla. Ha ugyanezt a mézet nyáron napos helyre tesszük, vagy csak a 30 fokos lakásban tároljuk, rendkívül folyékonnyá válik a melegben. Ugyanaz az üveg, ugyanaz a méz! Mégis eltérő a sűrűség!

7. tévhit: Forró teában a legjobb. Téli reggeleken mi sem esne jobban, mint egy nagy bögre, forró, mézes tea. Érdemes azonban kivárni, míg kicsit kihűl kedvenc italunk, és utána ízesíteni mézzel, hiszen az értékes összetevők 40 fok felett elvesznek.

méz méhanyuci tévhitek baba egészség tea hamis méz kristályos méz
Mézes fahéjas csipkebogyótea

8. tévhit: A mézet tilos melegíteni. A kristályos méz kiolvasztása bevett gyakorlat, a lényeg, hogy ne hevítsük túl a melegítés során, itt is figyelni kell a 40 fokra. Legegyszerűbb módja a kikristályosodott méz otthoni kiolvasztásának, ha például sütés után, amikor sütő már kezd kihűlni, de még meleg van odabenn, beállítjuk a mézesüveget.

+1 extra tévhit: Szupererőd lesz tőle. Bár Micimackó naponta fogyasztotta, s rajongott az édes csemegéért, szuperereje még neki sem lett tőle. 

A bejegyzés elején ígért linkért kattints ide! (a mézről a 13. számozott oldalon olvashatsz)

Kövess minket Facebookon!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

További érdekességek:

7+1 szuper dolog, ami nem lenne a méhek nélkül

Csodaszer? - 3+2 titok, amit meg kell tudnod róla

9+1 dolog, amit nem tudtál, de tudni szeretnél a mézről