Az édesítőszerek királynője. Már a rómaiak is az egészséggel kötötték össze. Az emberiség minden korban kedvelte. Azonban nem csak az édes íze miatt tartották nagy becsben. Olvass tovább, hogy többet megtudj róla.

  1. Ősidők óta ezt eszi az emberiség. A mézfogyasztás kultúrája régi időkre nyúlik vissza. Az ókorban, egyiptomi, görög, római és germán fogyasztói is voltak. Az emberek méhekkel való kapcsolatát bizonyítja egy spanyolországi barlangrajz is, ami egy lépes mézet gyűjtögető lányt ábrázol, de találtak mézet egyiptomi fáraó sírjában is. Megközelítőleg 5000 éves a legrégebbi ilyen méz, amely természetesen nem romlott meg. Az egyiptomi Ebers-papirusz, mely gyógyászati recepteket tartalmaz, több mint 300 helyen említ mézzel készülő gyógyászati keverékeket. Azonban a mézet nem csak étkezési és gyógyászati célra, hanem halottak konzerválására is használták.
  1. Akkoriban a méz igazi kincs, kiváltság volt. Ugyanis ebben az időben még nem létezett a mai értelemben vett modern méhészet. De nem volt még cukorgyártás sem, nem ismerték a sztíviát, sem az egyéb modern édesítőket. A mézgyűjtés kalandos kihívás volt, a vad méhektől a mézvadászok gyűjtötték be a lépes mézet. Ma már háziasított méhekkel termelnek a méhészek.
  1. A mézet a méhek készítik (ugye milyen meglepő? :)). Sokan hiszik azt tévesen, hogy a méh mézet gyűjt. Ez azonban nem igaz. A virágok ugyanis nem mézet, hanem nektárt termelnek, s a méhek ezt alakítják át a számunkra oly finom mézzé.
  1. A méheknek ez a téli táplálékuk. A méz nekünk finom nasi, édesítőszer, azonban a méheknek a túlélést jelenti. Ugyanis a virágmentes időszakokban a méhek a korábban betárolt mézet eszik. Mivel többet gyűjtenek, mint amennyit elfogyasztanak, így nekünk is jut belőle.
  1. A méhek szerint a méhészek tolvajok. A méhek által saját maguk számára bespájzolt mézet lényegében véve ellopják a kis szúrós rovaroktól. Ezt a mézbegyűjtést követi a pergetés vagy pörgetés. Persze a méz elvétele során a méhészek ügyelnek arra, hogy maradjon táplálék a méheknek is. Így a behordott méz egy részét a kis rovaroknál hagyják, valamint a mézért cserébe gondoskodnak róluk, óvják őket a betegségektől, a kártevőktől.méz egészség érdekesség méz érdekesség érdekességekméz egészség érdekesség méz érdekesség érdekességek

 


www.menobogre.hu

  1. A méhek nem hordanak magukkal bevásárlótáskát. Ha alaposan megfigyeljük a gyűjtögető rovarokat, két dolgot láthatunk. Az egyik, hogy két nagy csomót cipelnek a lábukon, a másik pedig, hogy nem hordanak bevásárlótáskát maguknál. A két nagy csomó a virágpor lesz a méhecskék lábán, de akkor mégis hol van a nektár? A méhek magukba szívják az édes nedűt, s a mézgyomrukban viszik haza. Bizony, úgy is mondhatnánk, hogy a méheknek „két gyomruk” van. Már itt, a mézgyomorban megkezdődik a nektár csodálatos átalakulása, mely a kaptárban folytatódik. A méhek ugyanis lépekbe töltik a hazavitt nektárt, és itt érlelik addig, míg tökéletes, soha meg nem romló mézzé alakul a virágok által termelt nedű.
  1. A méhek nagyon erősek. Egy kilogramm mézhez nagyjából három kilogramm nektárt kell begyűjteniük a virágokról, ehhez pedig több mint 50.000 méh rakománya szükséges. A méhecske egyszerre kb. saját súlya felének megfelelő nektárral repül haza, csak összehasonlításképp: ez olyan, mintha egy 80 kg-os ember 40 kg-ot cipelne 24 kilométer per órás sebességgel, ugyanis egy méh nagyjából ilyen gyorsan közlekedik. Mivel a méhek nem túl hosszú életűek, így egyenként nem tudnak több kilónyi nektárt begyűjteni, egy átlagos dolgozó méhecske élete során kb. 1/12 teáskanálnyi mézet produkál.
  1. A méz nemcsak belülről táplál. A méz összetevőinek kb. 80%-a glükóz és fruktóz, a maradék részt alkotja a víz, protein, ásványi anyagok (főleg kálium, foszfor, nátrium, kalcium) valamint C- és B-vitamint is tartalmaz. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja, krémeket, balzsamokat is készítenek belőle.
  1. Sokféle méz létezik. Hazánkban a legnépszerűbb, legismertebb mézek: az akác, a virág, a repce, a hárs, a selyemfű és a napraforgó. A Magyar Élelmiszerkönyvnek külön előírása is van a mézről, melyben meghatározzák a mézek típusait valamint az összetételi követelményeket is. Innen tudjuk, hogy eredet szerint virágmézről és édesharmat mézről beszélhetünk. A virágméz készül a növények által termelt nektárból, no de akkor mi az az édesharmat? A növényeken különböző rovarok is élnek, melyek növényi nedveket szívogatnak. Ezek a rovarok, különösen levéltetvek, pajzstetvek, levélbolhák, sok nedvességet vesznek fel, amit később mézharmat formájában adnak le. Tehát ragacsos, édes levet hagynak maguk után, amit a méhek begyűjtenek és mézharmatmézzé alakítanak.

+1 Az ókori Római Birodalomban az egészséggel kötötték össze a mézet. Egy régi római közmondás szerint:„Ubi apis,ibi salus”, vagyis „Ahol a méhek, ott az egészség”.

méz egészség érdekesség méz érdekesség érdekességek

Kövess minket Facebook oldalunkon!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

Ha tetszett, akkor ez is érdekelhet:

3+2 titok, amit meg kell tudnod róla

Mézes tea - Tuti recept, így még nem ittad!

5+1 típusa a mézfogyasztóknak