Tudtad, hogy a közismert akác és virágméz mellett más finomságokat is kipróbálhatsz? A mézek rendkívül változatos külleműek és aromájúak, attól függően, hogy a méhek milyen növényről gyűjtik be a nektárt. Ahogy a virágok külsőre különbözőek, úgy a bennük lévő nektár is egyedi. Így a méhek is más – más mézet állítanak elő. Neked van már kedvenced?

méz fajtamézek milyen mézet vegyek méhanyuci

Mielőtt mézet vásárolunk, érdemes végiggondolni, mire akarjuk használni. A fajtamézek az általános jó tulajdonságok mellett egyedi jellegzetességekkel is rendelkeznek. Van, amelyik kifejezetten megfázás esetén hatásos, van, amit sütésre ajánlanak, de van desszertméz is, amit leginkább önállóan kell enni, hiszen igazi csemege.

1. Sütni szeretnél? Akkor a napraforgómézet válaszd! Szép színt kölcsönöz az ételeknek, és olcsóbb is, mint a sokak által ismert akác. Általában kristályos formában kapható, hiszen pergetés után nagyjából 3-4 hét alatt ikrásodik.

méz fajtamézek milyen mézet vegyek méhanyuci

2. Teába teszed? A virágmézet tedd a kosaradba! Ez tulajdonképpen nem fajtaméz, hiszen nem egy, hanem sokféle növény nektárjából készül. Éppen ezért íze, színe is változatos lehet attól függően, milyen területen szorgoskodtak a méhek. Ha termelőnél vásárolunk, azt is megtudhatjuk, milyen növények dominálnak mézünkben, hol gyűjtötték a méhek, tavaszi vagy nyári virágmézet lapul az üvegben. 

3. Gyomorsav kínoz? Kóstold meg a repcemézet! Sok olyan ember használja előszeretettel, aki nem bírja a többi mézet. Mivel a repce a legkevésbé savas méz, így mindenképp ezt válaszd, ha gyomorsav gyötör. Kattints ide, és tudj meg többet a repcemézről!

méz fajtamézek milyen mézet vegyek méhanyuci

4. A gyereknek kenyérre kened? A krémes állagú mézek jó választásnak bizonyulhatnak, hiszen nem csöpögnek le a kenyérről. Legkrémesebb méz a repce.

5. Fáj a torkod? A propoliszos méz lesz jó választás! Akác vagy virágmézzel készül, ehhez keverik a propoliszt. Rendkívül jó tulajdonságokkal bír, a legkülönfélébb betegségek esetén alkalmazzák. A méhek is fertőtlenítésre használják a propoliszt, bővebben itt olvashatsz róla.

6. Egy ínyenc veszett el benned? Ha a mézek szerelmese vagy és egy igazi desszertmézre fáj a fogad, kóstold meg a selyemfűmézet. Igazán különleges és aromás. De a levendulamézzel sem fogsz mellé.

7. A lágyabb ízeket kedveled? Edd az akácmézet! Hazánkban ez a legértékesebb méz, 2014-ben hungaricummá is nyilvánították.

8. Érzékeny vagy a virágporra? Tudtad, hogy a selyemfűméznek a legalacsonyabb a pollentartalma?

9. Müzlibe, túrókrémbe teszed? Levendulamézzel lesz igazán különleges! A levendula virágáról gyűjtött nektárból készül az eredeti levendulaméz. Kaphatunk azonban levendulás akácmézet is néhány termelőnél, mely szintén nagyon ízletes, és kellemes levendula illata is van.

Látogass el Facebook oldalunkra!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide

méz fajtamézek milyen mézet vegyek méhanyuci

 

Ha tetszett, olvasd el ezeket is:

13 hiedelem a mézről

Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről

Így maradj fiatal 40 év felett