Igazi királynői étek. Káprázatos tulajdonságokkal bír. A méhkaptár legexkluzívabb terméke. A szépségipar is előszeretettel használja. Nem csak negyven felett hatásos, fiataloknak akár a teherbeesésben is segíthet. Ez a kuriózum a méhanya szupertápláléka, a méhpempő.

méz méhpempő babavárás meddőség egészség méhanyuci fiatalság szépségápolás betegség

A kaptárban három féle méhecskét találhatunk. A dolgozók vannak a legtöbben. Az ő feladatuk az utódok dajkálása, a takarítás, a begyűjtés és mézkészítés. Ők mind nőneműek.  A „fiú méheket” szép magyaros szakszóval herének nevezzük. Csak a szaporodás miatt van rájuk szükség, így fő feladatuk lesz a megtermékenyítés. És végül, de nem utolsósorban a család feje és lelke, a kaptár összetartó ereje, a méhanya. Belőle csak egy van, mindenki neki „hódol”, tiszteletére „ünnepi menü” készül, királynői eledel, szupertáplálék, ez lesz a méhpempő.

A különleges eledel hosszú életet ad. A méhanyát bőségesen ellátják a dolgozó méhek pempővel. A speciális tápláléknak köszönhetően a méhanya társainál negyvenszer hosszabb ideig is képes életben maradni. Míg egy átlagos dolgozó méh nagyjából hat hétig munkálkodik, a méhanya akár 4-5 évet is élhet. A méhpempő azonban nem csak a méhanyára van ilyen jótékony hatással. Előnyeit mi, emberek is kamatoztathatjuk.

méz méhpempő babavárás meddőség egészség méhanyuci fiatalság szépségápolás betegség

A méhpempő összetett anyag. Nagyrészt vízből, proteinekből, lipidekből, szénhidrátokból áll. Vitaminokat, aminosavakat, nyomelemeket is tartalmaz.  Legkülönlegesebb hatóanyagai az acetilkolin és a 10-HDA sav, melyek fontos szerepet töltenek be az idegrendszer megfelelő működésében, ingerületátvivő anyagok. Tele van B vitaminokkal, azon belül is B5 vitamin tartalma fontos. Mindezek együttes hatása, hogy erősíti az idegrendszert. Mielőtt bárki alkalmazná konzultáljon a témában a kezelőorvosával.

Számos kutatást végeztek a hatásával kapcsolatban. Rengeteg betegség kezelése során értek el pozitív eredményeket. Megállapították, hogy a méhpempő jótékonyan hat az immunrendszerre. Előszeretettel fogyasztják a babát tervezők. Az interneten kutakodva számos sikertörténetről olvashatunk, hogy hosszú évek próbálkozása után néhány hónap méhpempő szedése segített a gyermekáldásban.  A 45 év feletti nők is alkalmazzák a változókor tüneteinek kezelésére. Azonban nem csak a gyógyítás területén értek el sikereket vele, hiszen kivételesen hatékony a bőrápolás, fiatalítás területén is.

méz méhpempő babavárás meddőség egészség méhanyuci fiatalság szépségápolás betegség

A fiatalság forrásának is nevezik. A méhpempő hozzájárul a sejtek regenerálódásához, fehérjében gazdag, mindemellett méregtelenítő hatású. Remek szépségápolási termék, hiszen segíti a kollagén termelést és a bőrt is táplálja. Jó hatással van a haj növekedésére és a ráncokat is csökkenti. Mézből, méhpempőből, különböző olajokból arcmaszk is készíthető házilag, de kész kozmetikumokat is találunk a boltok polcain, melyek tartalmazzák az értékes anyagot. Testünkre kívül belül kiválóan hat.

méz méhpempő babavárás meddőség egészség méhanyuci fiatalság szépségápolás betegség

A méhpempő nem olcsó mulatság. A méhek nem állítják elő tömegesen. A garatmirigyük termeli ezt a különleges anyagot. Az ember általi begyűjtése rendkívül munkaigényes folyamat és megfelelő szaktudást igényel. A méhsejtekből egyesével kell kiszedni a „királyi nedűt”. Egy szezonban (tehát egy évben) egy családból maximum 400-500 gramm pempő nyerhető ki, aprólékos, türelmet és ügyességet igénylő munkával. A pempő tárolása ezt követően hűtve történik, hogy megőrizze értékes tulajdonságait.

méz méhpempő babavárás meddőség egészség méhanyuci fiatalság szépségápolás betegség

A méhkaptárban temérdek értékes anyagot találunk.   Az apiterápia foglalkozik a méhek által előálított anyagok gyógyító célú felhasználásával. 

Látogass el Facebook oldalunkra!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

További érdekességek:

13 hiedelem a mézről

Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről

7+1 szuper dolog, ami nem lenne a méhek nélkül