A méhekről általában két dolog jut eszünkbe. A méz és a méhszúrás. Nem is gondolnánk, milyen hasznot hajtottak nekünk a történelem során a kis rovarok. Mézüket fogolyra is becserélték, „harcos kis természetüket” csatákban is bevetették, napjainkban pedig „robbanóanyag vadászokká” váltak. Olvass tovább, hogy megtudj néhány érdekességet!

érdekesség érdekességek méhek méhek a történelemben méhanyuci

Harci eszközként is használták a méheket. Erről több történelmi forrás is beszámol. Amikor a X. században I. Henrik császárt megtámadta alattvalója, méhkasokat dobtak a lovasok közé. A felzaklatott méhcsalád nem kegyelmezett, megszurkálták a lovakat, bebújtak a páncélok alá. A nagy zűrzavarban a támadó sereg menekülésre kényszerült.

A törökök sem díjazták szúrós barátainkat. Nándorfehérvár ostrománál nem csak forró szurkot, hanem méhkasokat is bevetettek. Mátyás király történetírója, Bonfini így számol be erről: „a kőfalakat hágó ellenség nyakába egész kas méheket hányván le, megszégyenülve mentek el alóla a törökök”.

A méz és a viasz rendkívül értékes terméknek számított.  A történelem során adót, vámot és bírságot is meg lehetett fizetni velük.

érdekesség érdekességek méhek méhek a történelemben méhanyuci
Méhviasz tömb

Mézzel még a foglyokat is ki lehetett váltani. A XVI. Századi budai piacon 1 pint, vagyis nagyjából 1,5 liter mézbe került egy keresztény fogoly kiváltása.

A méhek a francia királyok számára szimbólumként jelentek meg. Hűséget és alázatosságot jelentettek, amellyel az alattvalóik tartoztak nekik. Egy 1630-as francia rézmetszeten méhek rajzanak körül egy liliommal díszített kaptárt. Alatta ez olvasható: „Pro rege exacuunt”. Szabad fordításban ez annyit tesz „a királyért döfnek”.

A méhraj jelkép. A választott vezetés alatt álló köztársaság jelképe. Milánói Szent Ambrus azt írta egyik művében a méhekről, hogy „habár uralom alatt állnak, mégis szabadok”. Szent Ambrus ma a méhek és méhészek védőszentje.

A méhek robbanóanyag keresésére is alkalmasak? A mai kor emberét sem hagyják nyugodni a varázslatos méhek, melyek igen kis koncentrációban megérzik a szagokat. Kutatók arra tanították a méheket, hogy cukros vizet adtak nekik ott, ahol előzőleg csekély mennyiségű gázállapotú TNT-nek voltak kitéve. Szúrós barátaink rendkívül gyorsan megtanulták, hogy ahol robbanóanyag van, ott táplálék is akad. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a méheket apró adókkal felszerelve a földbe ásott aknákat megtalálják, hiszen a méhek ott fognak leszállni. Az ilyen jellegű kutatások természetesen még gyerekcipőben járnak, de mindenképp érdekesek.

Látogass el Facebook oldalunkra!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide

érdekesség érdekességek méhek méhek a történelemben méhanyuci

További érdekességek:

13 hiedelem a mézről

Milyen mézet vegyek? Attól függ mire használod

Így maradj fiatal 40 év felett