A méhek számára nélkülözhetetlen, de nekünk is hathatós, egészségmegőrző segítséget tud adni. Azonban nem árt vigyázni vele, mert az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki. Az emberi felhasználásban leginkább az antibakteriális hatása miatt szeretik. Persze az is nagy kérdés, hogy honnan szerezhetjük be? Ismerkedjünk meg tehát a méhek „építő- balzsamozó és fertőtlenítő szerével”, a PROPOLISSZAL.

„Medicus curat, natura sanat” vagyis „Az orvos kezel, a természet gyógyít” ez is lehetne a jelmondatunk, amikor erre a különleges gyantás, ragacsos anyagra gondolunk, melyben nagy lehetőségek lakoznak.

A méhek sokat dolgoznak az univerzális anyagért. A szorgos kis rovarok nem csak nektárt és virágport gyűjtenek. A különböző fák – mint a nyár, a nyír, az éger, a gesztenye,– gyantáját, valamint a tűlevelűek gyantás sérüléseit is megtalálják és a ragacsos anyagot kemény munkával begyűjtik. Szájszervükkel pici darabokat választanak le a növényről, mirigyváladékukat hozzáadják, s a gumiszerű masszát pici gombóc formájában szállítják a kaptárba a lábukon. Hazaérkezve a szállítmányt a benti dolgozók veszik át további feldolgozás céljából. A gyantás masszához viasz, illóolaj, virágpor keveredik, s létrejön a méhcsalád „univerzális anyaga”, a propolisz, melyet nemcsak a méhek, hanem mi, emberek is előszeretettel hasznosíthatunk egészségünk megőrzése érdekében, de erről kicsit később. Nézzük most, mire jó a méheknek ez a különleges anyag!

propolisz méz egészség méhészeti termékek méhanyuci méhek méhészet propolisz csepp propolisz tinktúra propoliszos méz megfázás
Propoliszos méz

1. „Fáraók” a méhkaptárban? A méhek a nagy testű ellenséget propolisszal balzsamozzák be. A méhkaptár melege az egereket is vonzza. A lakók azonban nem látják szívesen a meg nem hívott vendéget, így ha „jó szóra” nem akar távozni, bevetik fullánkjukat. Az elpusztult támadó azonban túl nagy falat a csöppnyi rovaroknak, nem tudják felkapni és kidobni a kaptárból, így más megoldást kell találni ahhoz, hogy az oszlásnak induló tetem ne fertőzzön a méhlakásban. Az egérholttestet propolisszal balzsamozzák be, amely így mumifikálódik, s a kórokozók már nem jelentenek veszélyt. Áldozatunk nem éppen egy fáraó, de a balzsamozás neki is kijár. Mi, emberek, gyorsan tanultunk a természet ötlettárából. Történelmi források arról számolnak be, hogy az ókori Egyiptomban is propoliszt használtak a halottak balzsamozásához.

2. A segítségével a méhek gondolkodás nélkül „bebörtönzik” a betolakodókat. A kaptár lakóit nem csak az egerek látogatják. Az USA-ban figyelték meg, hogy egy veszélyes kártevő, a kis kaptárbogár ellen egyes méhcsaládok úgy védekeznek, hogy szabályos börtöncellákat készítenek propoliszból, és oda bezárják a betolakodót. Mivel az ilyen támadóval szemben a méhek fullánkjai hatástalanok, a probléma megoldására furfangos megoldáshoz folyamodtak a kaptárlakók, mely során a propoliszt hívták segítségül. Ez a stratégia igen hatásosnak bizonyul, ha a kaptárt nem éri tömeges támadás. Az őrök szemmel tartják a börtön foglyait, s igyekeznek megakadályozni a szökést.

3. A propolisz fertőtlenítő hatású. A méhkaptár tökéletesen tiszta, mondhatnánk úgy is, hogy „fertőtlenített”. A neves biológus és entomológus, Rémy Chauvin professzor már az 1960-as években megállapította, hogy a lépek és a sejtek szinte teljesen mentesek a káros mikroorganizmusoktól. Az antibakteriális és antiszeptikus hatás tekintetében a propolisz áll az élen a méhtermékek közül. A viaszsejtek nemcsak a méz raktározására épülnek, bölcsőként is funkcionálnak. Ezekben nevelődik ugyanis a következő nemzedék. Egy sejt egy újabb, ifjonc méhecske bölcsője. Kikelés után ezt a sejtet a méhek vékony réteg propolisszal „tisztítják, fertőtlenítik” ki, hogy a sejt következő, ifjú lakója is biztonságban nevelkedhessen.

propolisz méz egészség méhészeti termékek méhanyuci méhek méhészet propolisz csepp propolisz tinktúra propoliszos méz megfázás
Propoliszos méz és tinktúra

+1 Titok: Hasznos anyagok tárháza. Bár börtöncellát nem ebből építünk, a fertőtlenítő hatását kamatoztathatjuk mi is. Több, mint 300 összetevője van. A nyers propolisz rengeteg számunkra hasznos anyagot tartalmaz: A-vitamint és niacint (B3), nyomelemeket, mint vas, kobalt, réz, mangán, magnézium, cink szelén, szilícium. A gyulladás gátló hatás tekintetében különösen jelentősek a másodlagos növényi anyagok, főképp a fenolsavak és a flavonoidok magas aránya.

+2 Titok: Számos területen alkalmazzák. A propoliszt sokan alkalmazzák megfázás, torokgyulladás esetén kiegészítve ezzel az orvos által elrendelt kezelést. A propolisz áldásos hatásait kamatoztatja a kozmetikai ipar is. Manapság számos készítmény kapható, mely propoliszt tartalmaz. Találkozhatunk a boltok polcain vagy épp a gyógyszertárban propoliszos szappannal, krémmel, balzsamokkal, de még fogkrémmel is. Az egyik legkönnyebb módja, hogy eredeti propoliszos termékhez jussunk, ha  felkeresünk egy méhészt a helyi piacon. Ők általában 2 formában árulják az áldásos anyagot. Propoliszos méz, és propolisz tinktúra formájában. A propoliszos mézet akár magában, akár teához adagolva is fogyaszthatjuk. Egy különleges és finom receptet ide kattintva találtok. Később még részletesen fogunk írni a felhasználási módjairól.

Azonban nem árt vigyázni vele, mert az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki! Mivel nem mindenkinek ajánlható, ezért használata előtt konzultáljunk orvosunkkal. Használata során fontos a mértékletesség, hiszen a tinktúra alkoholt is tartalmaz. Pajzsmirigytúlműködés esetén tilos a propolisz fogyasztása.

Látogassatok vissza hozzánk, és ne felejtsetek el feliratkozni!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

Ha tetszett, akkor ez is érdekelhet még:

9+1 dolog, amit nem tudtál, de tudni szeretnél a mézről

Te melyik hat típusba tartozol?