Aggasztó híreket olvashattunk a közelmúltbeli hamis mézekkel kapcsolatban. Laikusok számára nem könnyű, olykor pedig lehetetlen feladat különbséget tenni az eredeti és a hamis méz között. Márpedig az egészségre gyakorolt jótékony hatásokkal az eredeti méz bír. Ha biztosan valódi, egészséges és magyar mézet szeretnénk az asztalunkra, akkor irány a termelői piac!

méz termelői piac egészség hamis méz méhanyuci
Brumi macinak már van saját méhésze

#A kis helyi piacoknak még mindig rengeteg előnye van. Itt első kézből kaphatjuk meg a kiválasztott árut, s még egy kis személyes konzultációt is folytathatunk róla. A termelők készséggel állnak rendelkezésünkre, hisz két kezük munkáját kínálják a kedves vásárlónak. Mindig kapunk pár hasznos tanácsot, jó szót, és kedves mosolyt.

#Kincseket találunk a termelőknél. A piacon mindenféle portékát beszerezhetünk, még ebben a téli időszakban is. Az árusok száma ilyentájt kevesebb ugyan, de néhány termékért megéri kilátogatni, a dió, a házi lekvárok, füstölt húsok, a sütőtök mellett ilyen kincs a MÉZ is. De találhatunk még külön finomságokat is, mint például a propoliszos méz vagy propolisz tinktúra. 

#Egészségünk megőrzése érdekében fontos a megbízható forrás. A hamis „méz” pont azokkal a kedvező tulajdonságokkal nem rendelkezik, ami miatt a mézet fogyasztjuk.

#Legyen „saját méhészünk”! Hogy elkerüljük a hamisított termékeket, válasszunk magunknak egy méhészt! Tőle rendszeresen vásárolhatunk. Általában válogathatunk is a fajtamézek között. A piacozó méhészek nem csak akácmézet kínálnak. Vegyes virágméz, erdei méz, repce, napraforgó, selyemfű, hárs is szerepel a választékban, de akár más különlegességekre is bukkanhatunk.

#Fogjunk kosarat a kezünkbe, és látogassunk ki a piacra! Kóstoljuk végig a kínálatot, és térjünk vissza rendszeresen. Érdemes akár több méhész mézét is megízlelni, ugyanis akác és akácméz között is lehetnek különbségek. Sok méhész vándorol a méhcsaládjaival, és egy hegyekben gyűjtött méznek például eltérő íze lehet, mint egy síkvidékinek. Válasszuk a kedvünkre valót!

méz termelői piac egészség hamis méz méhanyuci
Méz a piacon

Kövess minket Facebook oldalunkon!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

Ha tetszett, akkor olvasd el ezeket is!

9+1 dolog, amit nem tudtál, de tudni szeretnél a mézről

Itt egy tuti mézes tea recept - Ki kell próbálnod!

3+2 titok a propoliszról