Manapság reneszánszát éli a természetes anyagok használata. Köztudott, hogy a gyógyszerek több-kevesebb mellékhatással is járhatnak, így egyre többen keresnek alternatív megoldást is a panaszaikra. A természetben fellelhető gyógynövények, valamint egyéb növényi és állati eredetű anyagok számos problémára nyújthatnak megoldást.  Természetesen itt is szakember felügyelete alatt történik a kezelés, nemegyszer az orvossal konzultálva, az orvosi kezelést kiegészítve.

apiterápia méz propolisz virágpor egészség természetes gyógymód méhméreg méhpempő méhanyuci

Az apiterápia a klasszikus természetgyógyászati módszerek közé tartozik. Ennek keretében a méhészeti termékek gyógyító célú felhasználását végzik az apiterapeuták. Ilyen kezelésekkel látványos javulást, gyógyulást is el lehet érni, de nem minden betegségnél alkalmazhatóak, és a hatásuk egyénenként is változó lehet. Az apiterápiás termékekkel szembeni allergia pedig kizárhatja ezt a fajta kezelést.

A kaptár hasznos anyagok tárháza. A méhcsalád „lakásában” fellelhető anyagok közül mindent hasznosítanak az apiterápia során. Ilyen termék a méz, a virágpor, a propolisz, a méhpempő, a méhméreg, vagy épp a méhviasz. Manapság pedig még a méhkaptár levegőjének is jótékony hatást tulajdonítanak.

A méz a legismertebb méhészeti termék. Az apiterápia során úgynevezett „mézterápiát” írnak elő bizonyos betegségek esetén. Hatását gyakran erősítik különféle gyógynövényekkel. Mandulagyulladás során is alkalmazzák, valamint külsőleg sebkezelésre. További érdekességeket a mézről itt találsz 

A virágpor igazi energriabogyó. Az emberi szervezet számára rendkívül hasznos anyagokat tartalmaz. Bővelkedik fehérjében és vitaminokban is. Gyógyászati felhasználása attól is függ, milyen virágról származik a pollen. Mivel kedvezően hat az idegrendszerre, így ezzel kapcsolatos betegségekkel szemben alkalmazzák.

apiterápia méz propolisz virágpor egészség természetes gyógymód méhméreg méhpempő méhanyuci

A propolisz igazi csodaszer. Méhszuroknak is nevezik, hiszen ragacsos állagú. Influenzás megbetegedésben alkalmazzák sikerrel. Lázcsillapításban is hatásos, de számos betegséget kezelnek vele a fogínygyulladástól kezdve egészen a lábgombáig. Propolisz tinktúra, propoliszos méz formájában kapható, de készül belőle krém vagy épp tabletta is. A méhek fertőtlenítésre és egyéb különleges dolgokra használják, ide kattintva elolvashatod, hogy mire.

A méhpempőt is előszeretettel alkalmazzák az apiterápiában. Fiatalító szerként ismert valamint meddőség kezelése kapcsán értek el sikereket vele. Itt olvashatsz bővebben róla.

apiterápia méz propolisz virágpor egészség természetes gyógymód méhméreg méhpempő méhanyuci

A méhméreg is begyűjthető és alkalmazható. Reumás betegségeknél a méhmérget akupunktúrás pontokba juttatja a szakember. Idegbénulás, idegszál becsípődés esetén is alkalmazzák. Mivel a méreg rendkívül súlyos allergiát válthat ki, így talán itt a legfontosabb, hogy megfelelő szakember végezze a kezelést. Az arra érzékenyek allergiás sokkreakciót is kaphatnak, ezért mindenképp fontos az orvosi felügyelet.

A méhviasz a méhek építőanyaga.  Kozmetikumok, krémek készítésére használják az apiterápia kapcsán.

apiterápia méz propolisz virágpor egészség természetes gyógymód méhméreg méhpempő méhanyuci
Kaptárlevegő ház​​​

A kapár levegője is igazi kincs. Az egészséges méhcsalád rendkívül jó illatú. A méhek takarítanak maguk után, tisztán tartják lakásukat. Méz, viasz, propolisz, illóolaj illat keveredik a méhlakban. Ennek a jótékony hatásait igyekeznek kihasználni a kaptárlevegő terápia során. Köhögés, asztma, allergiás betegségek esetén alkalmazzák. Külön méhesházak is épülnek erre a célra, ahol nyugodt környezetben, a méhektől elkülönítve relaxálhatnak a kaptárlevegőre vágyók.

Kövess minket Facebookon!

Válaszd ki kedvenc MENŐ BÖGRÉDET a www.menobogre.hu oldalon. Katt ide!

További érdekességek:

Ne adj mézet a kisbabának! - 8 tévhit a mézről

Itt egy férjfogó, potencianövelő cucc! - Meghökkentő hiedelmek